čtvrtek 1. září 2016

Connect IT KW3100 nebo Evolveo WK27BG

Jedná se o velmi malé bezdrátové klávesnice s integrovaným touchpadem. Je to tedy spíš taková náhrada za klávesnici a myš, nejvíce vhodné tam, kde opravdu potřebujete třeba ušetřit místo, pohodlně přenášet nebo jen lenošivě ovládat vše z jednoho zařízení.
Napohled obě klávesnice vypadají velmi podobně. Vlastně až na označení dané značky na mezerníku a trochu jiné příslušenství (Connect IT má své AAA baterie) a popisky, jsou snad naprosto stejné.....

 

 
 
Obě klávesnice pracují na wifi frekvenci 2,4GHz. Obsahují 80 kláves + 13 multimediálních přes klávesu FN (jako hudba, play/pausa, přeskakování skladeb vlevo, vpravo, zvuk - mute, zeslabení, zesílení, domů, hledat, oblíbené, pošta, uzamčení celé klávesnice a tento počítač).


Dosah se chlubí 10m, kde 6m jsem zkoušel v bytě bez problémů. Funkce automatického vypnutí při nečinnosti. Zvládly pracovat také na tabletu ASUS FONEPAD 7 FE170 s Android 5.0 ač to popisuje jen jedna z nich (Connect IT).
Tlačítka touchpadu tu fyzicky chybí a jsou řešena trochu krkolomně a klikání levým tlačítkem se pak provádí jako na notebooku. Pravé tlačítko myši je tu řešené dotykem 3 prstů na touchpadu (podle mých zkušeností je lepší aspoň na okamžik (necelou vteřinu) tam ty prsty ponechat. Pravé tlačítko lze také někdy využít i skrze klávesnici, tedy klávesou hned vedle mezerníku vlevo.
Touchpad vs numlock přepnete v jeho horní častí. Vždy od prostřekud posunem prstu (swipe) vlevo je numlock a vpravo je touchpad. Numlock má pak ještě své zvláštní zapnutí přes zvláštní klávesu, tedy asi v případě, že byste nechtěli ani numlock ani touchpad. Posun např. internetové stránky lze provést dvěma prsty vedle sebe, ale ne vždy toto řešení funguje spolehlivě, stejně jako uchopit okno pro přesun dvěma poklepáními.


 
Na zádi se pak nachází stojánek ve tvaru oválného krytu pro 2x AAA baterie, kde se nachází i vypínač.



 
EVOLVEO WK27BG
Musím podotknout, že klávesnice  byla nejspíše rozbalená a zkoušená (kupoval jsem jí jako novou). Měla rozbalené baterie, na lesklých zádech již nebyla folie a nefungovala jak měla. Docházelo k 10s zásekům  po minutových intervalech, kdy se s klávesnicí nedalo nic dělat. Možná ale špatný kus. Byla za 559,-

CONNECT IT KW3100
Nakonec jsem sáhl po této, i když je asi o 30,- dražší. Sice k nějakému nepravidelnému zamrzání dochází také, ale stačí vteřinu nic nedělat a mohu pokračovat dál.


 
Jinak po měsíci používání, nemám tak nějak výhrad a splňuje hlavně svými kompaktními rozměry to, k čemu je určená. Je tu také varianta objednat něco podobného z Číny (koukal jsem, že i včetně tlačítek myši) za cca. poloviční finance, ale nemožnost vyzkoušení a že to bude fungovat jak má, mě odradila.

2 komentáře:

Kalper řekl(a)...

Ahoj,

ta klávesnice od Connect IT nevypadá špatně. Přemýšlím o ní jako o klávesnici k TV, případně k tabletu. Je ten touchpad opravdu tak špatný, nebo je to spíš otázka zvyku?

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Ahoj. Bohužel musím říct, že se na to nedá zvyknout. Zasekává se, musí se počkat 2-3 vteřiny a zase chvíli jede. Klikání, rolování také není to pravé ořechové. Ten trojhmat (3prsty) se mi nikdy na poprvé nepovedl, protože je na to ten touchpad prostě malej. Ale tady koupíš a do 14 dnů případně vrátíš. Jestli najdeš něco v Číně, musíš si někde hlavně ověřit funkčnost, bohužel, tam to vrácení většinou nepřichází v úvahu.