pondělí 21. prosince 2015

SONY XPERIA 2011 ANDROID 4.4.4 CM11

Používáte některý z telefonů Xperia pro rok 2011, kterým skončila podpora systému již před několika lety? Jde především o modely XPERIA MINI, MINI PRO, ACTIVE, LIVE with WALKMAN, RAY, NEO (V), PRO, PLAY a vlajkovou loď tohoto portfolia model ARC (S).
 
Pokud chcete Android 6.0.1, potom přeskočte rovnou SEM.
 
 
 
V té době šlo ještě o společnost SonyEricsson, která se na rok 2012 přejmenovala je na SONY a tímto doby Ericssonu v oblasti telefonů nadobro skončily.
Vraťme se ale k telefonům, kterým tento rok nadělil poslední update v podobě Androidu 4.0.4 ICS a v jednom případě se jeden telefon (XPERIA PLAY) myslím nedočkal ani tohoto a skočil na starším Androidu 2.3.7 GB.

Telefony mají v základu stejný hardware procesor 1-jádrový 1GHz (ARC S má 1.4GHz), grafika Adreno 205, RAM 512MB, vnitřní paměť ROM 512MB (dostupná 470MB) + SD karta. Liší se displejem, fotoaparátem, konektivitou nebo přidanými moduly (jako HW klávesnice, gamepad, walkman...atd.). Na tu dobu vcelku výkonný HW. Největší slabinou těchto telefonů je vnitřní paměť, která Vám v dnešní době velice rychle dojde, protože doba pokročila a aktualizované aplikace mají někdy až 5x vyšší nároky na velikost umístění. Ano, telefony musí mít paměťovou kartu, bez níž nepořídíte ani snímek z fotoaparátu. Touto SD kartou se dá jen okrajově řešit přesunutí aplikací na paměťovou kartu a bohužel ne každá aplikace toto dovolí.

JAK NAINSTALOVAT NOVÉJŠÍ SYSTÉM KITKAT 4.4.4 od CyanogenMod verze 11?

Výsledek obrázku pro cyanogenmod
 
Neříkám, že je toto naprostá hitparáda nebo výhra nad volným místem nebo něčím dalším. Nicméně se tu nabízí moderní a fungující systém. Systém má ROOT práva a tím se dá s volným místem trochu poprat tím, že se z telefonu odinstalují nepotřebné aplikace, kterých je již už tak v základu této ROM málo.

Předem upozorňuji, že nenesu žádné důsledky Vaší za případnou ztrátu dat nebo poškození přístroje nebo jiné a vše děláte na vlastní odpovědnost a nebezpečí.

Pojďme se podívat na postup.
0. Telefon by měl mít poslední oficiální Firmware 4.0.4 (nebo snad 2.3.7)
0.1 V první řadě přijdete o data (čili zálohovat kontakty vyexportovat na SD kartu, SMS zálohovat např. přes aplikaci SMS backup, kalendář i ostatní věci synchronizovat s Googlem).
0.2 Stáhnout do PC program Flashtool https://userscloud.com/kb6tr3bcuecr. Telefon vypnout.
0.3 Pokud vaše PC nemá ovladače pro Váš telefon, použít ovladače z programu Flashtool, kde zaškrtnou kolonky ovladaču pro Fastboot a Flashboot.
0.4 Pokud nemáte odemknutý Bootloader (pro náhrání jiného kernelu), v programu Flashtool zvolit odemknout bootloader (druhá ikona zleva) a řídit se pokyny s připojením telefonu... přijde mail s kódem jen poprvé...atd.).

1. Stáhnout do PC podle kódového jména Vašeho telefonu verzi CM11 (datem nejnovější zip)
https://s.basketbuild.com/devs/LegacyXperia

MINI (Smultron)
MINI PRO (Mango)
ACTIVE (Satsuma)
LIVE with WALKMAN (Coconut)
RAY (Urushi)
NEO (Hallon), NEO V (Haida)
PRO (Iyokan)
PLAY (Zeus), NEO L (Phoenix)
ARC (Anzu), ARC S (Ayame)

a také stáhnout GAPPS https://www.androidfilehost.com/?fid=95916177934554406
1.1 Rozzipovat CM11 a zkopírovat do PC soubor boot.img (to je kernel).
Oba stažené zip soubory nakopírovat někam do SD karty (zapamatovat kam)
2. Telefon vypnutý, držet tlačítko "VOLUME +" nebo některé telefony držet tlačítko "MENU" a připojit do telefonu kabel USB (z PC). Dioda svítí modře. Otevřít Flashtool a použít blesk ikonu myslím hned vlevo a vybrat Fastboot, použít pravou část, vybrat kernel (zvolte příponu img) boot.img.
3. Odpojit telefon a zapnout a vzápětí držet "VOLUME -" nebo některé telefony tlačítko "ZPĚT" telefon najede do Recovery. (pohyb v recovery nahoru a dolu přes volume, potvrdit spodním Home a jít zpět použít klasické Zpět)
4. Jdi do mounts and storage a proveď Format Systém, Format Data, Format Cache (důležitý krok)
5. Zpět. Použít "install zip a choose zip from storage" a vyhledat na SD karte stáhnutou ROM CM11.zip (např. cm-11-20141114-UNOFFICIAL-LegacyXperia-smultron.zip)
6. To samé akorát vyhledat druhy zip GAPPS
7. Reboot systém now a enjoy, tedy HOTOVO


 

Tímto by měl telefon najet do prostředí CM11 na bázi KITKAT 4.4.4.
V případě potíží se ptejte přes komentáře.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dostal se mi do ruky starší mobil Xperia arc S. kde je Android 2.3.7 a tudíž nejde seřazení kontaktů dle příjmení apod. Chystám se proto použít Váš návod na aktualizace na Android 4.4.4 dle Vašeho návodu. Není mi však jasný bod 0.4. Nevím totiž zda mám odemknutý Bootloader a jak to např. poznám. A ještě vůbec zásadní dotaz: Musí být v telefonu po celou dobu aktualizace SIM karta?
Díky za reakci.
JM

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Pro tento telefon existuje ještě oficiální Android 4.0.4, ale nepamatuji si, zda má to řazení podle příjmení. Bod 0.4 je v moci popisovaného programu Flashtool, který Vás odkáže na stránky Sony, přes které se kód žádá a ten pak přijde mailem a do programu Flashtool se zadá. Pokud telefon neměl Bootloader nikdy odemknutý, od výroby je vždy zamčený a pro úpravy se odemyká (lze opět zamknout pro případ nahrání oficiálního Sony Androidu), pak jej máte zamknutý. Né každý telefon Sony umožnuje toto odemknutí (např. některé telefony od operátorů to mají zablokované a možnost odemknutí se pozná přes servisní menu telefonu vytočit *#*#7378423#*#* v záložce "Configuration" musí být rooting status: YES). Dejte vědět jak se to povedlo.

Anonymní řekl(a)...

Dík za reakci. Tak nakonec jsem použil jednodušší postup doporučený na forum.xperia.cz. Ten mi pomohl nahrát na mobil i Vámi uváděnou verzi Androidu 4.0.4, což mi již umožňuje požadované řazení kontaktů dle příjmení. Tím pádem asi již vyšší verzi nebudu řešit.
JM